Batzac com a organització es presenta al món l’octubre de 2018, després de més d’un any de procés de creació. Al començar, un grup de joves ens vam plantejar la necessitat de disposar d’un espai proper en el qual poder trobar-nos i, alhora, formar-nos en l’anarquisme.
Sabíem que en altres llocs de la península com València, Saragossa o Madrid ja existien joventuts llibertàries i ens vam fer la pregunta: “Per què no a Catalunya?” Sabiem que havien existit i que en aquell moment existien a Tarragona però no a la resta del territori.
Si ens remuntem als anys 30 trobem que existien joventuts llibertàries a Catalunya i no eren, per res, anecdòtiques. Som, per tant, les hereves d’aquesta lluita històrica. Va sorgir llavors la pregunta: “De veritat no som sufcients les joves que tenim aquestes idees llibertàries?” i vam respondre’ns que sí, que ho som, però no estem ni unides ni organitzades.
També, per la manca de referents a nivell juvenil. Moltes de nosaltres, al no tenir a l’abast organitzacions més amplis o específics més enllá de les assemblees de barri, entravem a organitzacions de diferent ideología. Aleshores, voliem crear un espai de trobada i acollida.
Dues persones d’Embat van tenir la idea de crear-les i van anar buscant gent pel territori a prendre contacte amb gent jove de tot el territori amb idees llibertàries de diferents tendències per crear conjuntament unes joventuts llibertàries que serveixin com a organització aglutinadora i, sobretot, que no estigui centrada en Barcelona.
Què som?
D’aquí arribem a la nostra primera trobada el febrer de 2018 d’on van sortir-ne els primers debats i acords, i on vam començar a definir que era el que volíem i com ho volíem aconseguir. Es va manifestar el desig d’una organització en la qual poguem formar-nos, en la qual puguem recórrer al suport mutu, i on poguem transmetre el coneixement acumulat que tantes vegades es perd en tantes organitzacions que neixen, moren i no ens deixen la seva experiència. Per tant, formació, suport mutu i organització combinades era el que necessitàvem.
D’altra banda, no volíem ser una coordinadora d’assemblees ni dependre d’una organització adulta, sinó una organització independent que faciliti la militància a altres espais com l’assemblea del barri, de la universitat, en el sindicat, etc.En aquest sentit, definim l’organització en dues línies: l’especifisme i l’organització dual.
L’especifisme com a organització de persones anarquistes o afins a l’ideal llibertari, des d’on formar-nos en aquesta ideologia i actuar, però dual perquè cal que participem als moviments socials i de barri i coordinar-nos amb altres organitzacions.
Referents
Els nostres referents o els col·lectius dels quals bebem i participem són molt diversos i heterogenis, des dels grups informals, autònoms o insurreccionals, passant per les assemblees llibertàries a nivell de barri, o de lluites específiques com les estudiantils com la FEL, marikas llibertàries, etc. fins les organitzacions que aspiren a ser més grans com la CNT, la CGT, la FAC o Embat. Tot i que aprenem de diferents corrents de l’anarquisme, Batzac com a projecte apostem per l’anarquisme organitzat.