Vés al contingut

Els nostres principis

Anarquisme

Apostem per l’anarquisme perquè pensem que tots els sistemes d’opressió (Estat, Capitalisme, Patriarcat, Racisme, Capacitisme, Especisme, etc.) estan relacionats i se sustenten els uns amb els altres. Per tant, cal combatre’ls a tots per alliberar-nos realment, mantenir alguna d’aquestes estructures sols permetrà que la dominació i la injusticia es mantingui sota altres formes.

La forma més ràpida de definir anarquisme seria un sistema on no existeixen ni oprimides ni opresores, i les anarquistes serien persones que ni volen oprimir ni volen ser oprimides.

Som antiautoritàries i rebutgem tota forma d’autoritat, tant en els mitjans com en els fins. Aquest posicionament ens diferencia d’altres lluites amb qui podríem compartir certes pràctiques, ja que com a anarquistes no pensem que el fi justifiqui els mitjans, sinó que el fi condiciona els mitjans; donem importància a les pràctiques i a les formes de fer. “No es pot arribar a un situació de llibertat a través de l’autoritat”.

D’entre les diverses formes d’anarquisme existents, nosaltres apostem per un anarquisme organitzat, pràctic i col·lectiu, excloent l’anarquisme simplement teòric o individualista de la nostra manera de funcionar. No existeix llibertat individual sense llibertat col·lectiva, ni existeix llibertat col·lectiva sense llibertat individual. Per alliberar-nos cal crear una alternativa real al sistema actual i generar un espai d’autodefensa contra aquest.

La pràctica anarquista es caracteritza pel suport mutu, l’equitat, la cooperació, l’autogestió i l’acció directa, autoorganització. També per l’autogestio de la pròpia vida. L’anarquisme és una eina per a proposar una alternativa, per tant requereix d’organització. Per altra banda, la transformació social no és quelcom extern a les persones, la Revolució comenca per una mateixa, per combatre totes aquelles actituts que hem internalitzat del sistema.

El que ens diferencia d’altres corrents ideològiques és que creiem que l’Estat no pot ser mai un mitjà per alliberar-se. Un Estat és, per definició, una estructura autoritària d’opressió; és un conjunt d’estructures i institucions (com podrien ser la policia, l’administració o les presons) que controla un petit grup de persones i que oprimeix a la resta de la societat.

Federalisme i Lliure Associació

En contraposició a l’Estat les anarquistes apostem pel Federalisme i la Lliure Associació. Creiem qualsevol societat ha d’organitzar-se per tal de satisfer les seves necessitats. Aquesta forma d’organització ha d’estar basada en la llibertat d’individus i col·lectivitats d’ajuntar-se o separar-se segons creguin; aquest seria el principi de Lliure Associació. Per altra banda, la forma d’organitzar-se col·lectivament ha d’estar basada en el Federalisme, és a dir, en la presa de baix a dalt, mantenint sempre la llibertat i la autonomia i seguint un principi de no-imposició de les decisions.

Socialisme

Pel que fa a la forma de gestionar l’economia, estem en contra del Capitalisme, un ordre injust on els mitjans i la producció són controlats per una minoria, la classe burgesa; i on grans masses de població no tenen suficient per viure mentres les persones privilegiades tenen massa. Apostem per una economia socialista, seguint el principi del Comunisme Llibertari de: “Doni cadascú segons les seves possibilitats i rebi cadascú segons les seves necessitats”. Pel que fa a la propietat dels mitjans de producció, estarien socialitzats, és a dir, no estarien en mans d’un petit grup de persones sino que serien propietat de totes. Pel que fa a la gestió de la producció, seria autogestionada per part de les pròpies treballadores. Apostem per treballar menys i treballar totes en funció de les nostres capacitats, d’una altra forma de la que coneixem, i distribuint la producció per tal de satisfer les necessitats de tothom.

Feminisme

El Patriarcat és l’estructura d’opressió més antiga que existeix i lluitar contra ella és una prioritat. A més, el Patriarcat adopta moltes formes diferents, però estableix clarament una identitat social “normativa” i situa en posició de dominació a la resta. Aquesta identitat dominant és l’home cis i heterosexual.

Apostem per un feminisme llibertari, interseccional i combatiu. Cal fer del feminisme un eix transversal en totes les nostres pràctiques i organitzacions.

Antifeixisme

Lluitem contra el feixisme, en tant que braç armat del capitalisme i l’Estat. “Quan

la classe burgesa perd el seu poder, desperta el feixisme…”

Ecologisme

Volem crear una nova forma de producció sostenible, que no es basi en l’explotació de la terra i la degradació del medi ambient. Cal relacionar-se amb la natura d’una forma respectuosa i sobretot, entenent-nos a nosaltres mateixes com un element més d’ella.

Veganisme i antiespecisme

Des d’una òptica anarquista en contra de tota autoritat, no tolerem tampoc l’explotació animal. Per això, ens declarem antiespecistes, encara que individualment no tothom ho sigui, com a organització duem a terme aquesta pràctica.

Antirracisme

El racisme ha estat un altre dels puntals en els que el sistema s’ha sustentat per mantenir-se. Estem en contra de tota opressió, lluitem també contra tota discriminació, contra el racisme i el supremacisme blanc. Hem de lluitar per una societat plural sense fronteres, on totes les cultures i pobles puguin desenvoupar-se lliurement.

Internacionalistes

No lluitem per millorar les condicions de vida d’allà on som, lluitem per transformar tota la societat i tot el món. La lluita és de totes i per a totes, així que és col·lectiva i travessa fronteres. A més, un procés revolucionari no podrà sobreviure en una regió concreta del món a llarg plaç, les potencies imperialistes no podran tolerar que existeixin exemples vivents de vida lliure. Per tant, cal anar extenent els processos revolucionaris per tot arreu i lluitar contra les injusticies allà on apareguin.